Breaking News

Az izomgörcs okai mitől jelentkeznek?

Az izomgörcs okai mitől jelentkeznek?

Megtörténik, hogy néha úgy érezzük, egyszerűen berozsdásodtak a végtagjaink, ami leginkább reggel vagy nagyobb fizikai megterhelés után jelentkezik. Ugyanaz a mozdulat gyakran lehet fájdalmas, néha képtelenek vagyunk kiegyenesíteni az ujjperceknél megdagadt ujjainkat sem. Ilyen esetekben gyanakodhatunk ízületi gyulladásra, hiszen az fájdalommal, merevséggel és duzzanattal jár. Soha ne hanyagoljuk el a korai tüneteket jelentőségét, mivel ízületi gyulladásra vény nélküli gyógyszer is kapható.

Az pedig ennél a betegségnél is igaz, hogy az idejében megkezdett kezeléssel még sokáig meg lehet őrizni a mozgékonyságot. Sokféle okai lehetnek az ízületi gyulladásnak, ezek közül megemlítjük a fertőzéseket, a köszvényt, illetve más megbetegedések is okozhatják egy vagy több ízület átmeneti, olykor pedig tartós gyulladását. A betegség lefolyása igen változatos lehet, hiszen függ az egyéntől, valamint a kiváltó okoktól egyaránt.

Az ízületi gyulladásra vény nélküli gyógyszer nagy segítséget nyújthat, ezért elsősorban ezzel érdemes a kezelést megpróbálni. Például az izom hirtelen összehúzódásával és rendszerint éles fájdalommal járó izomgörcs a leggyakrabban a lábikrában lép fel. Az izom túlterhelése, az ásványi anyagok hiánya, visszértágulat, érszűkület sorolandó az izomgörcs okai közé. A lábikra görcsöt a lábujjak finom visszafeszítésével, óvatos sétával, illetve masszírozó mozdulatokkal lehet oldani.

Az izomrostok beidegzési zavara, a kalcium-, kálium- vagy magnéziumhiány is szerepelhet az izomgörcs okai között. Sportolóknál az izzadás miatt bekövetkező folyadékveszteség és az izmok túlterhelése okozhat fájdalmas izomgörcsöt. Ennek a kellemetlenségnek a megelőzése érdekében, ajánlott a sok folyadék, ásványi anyagokban, különösen magnéziumban gazdag élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök napi szinten való fogyasztása. Edzések előtt el kell végezni a megfelelő bemelegítést, hiszen az elősegíti az izmok jobb vérellátását, a levezető nyújtógyakorlatok pedig nagyban hozzájárulnak a megerőltetett izmok ellazításához. Vigyázzon az egészségére!