A klímák típusai: melyiket válasszam?

Klímavásárlás előtt áll, de nem tudja, milyen típus mellett lenne érdemes döntenie? A kínálat nem csak márkák, de típusok szerint is minden korábbinál szélesebb, így mindenki megtalálhatja az igényeinek leginkább megfelelő fajtát. A klímatípusok között talán a legismertebb a split klíma, hiszen ezzel találkozhatunk a leggyakrabban az ingatlanokban. Fontos azonban tudni, hogy a felhasználás helyének, módjának megfelelően többféle megoldás is elérhető napjaink kínálatában. A Cascade Klíma oldalán több információt kaphat arról, hogy melyik klíma típust érdemes választania.

A split klíma esetében a kültéri és a beltéri hőleadás külön egységekben történik, közöttük pedig a hűtőközeg csövekben kering. Egy kültéri egységhez több beltéri is csatlakozhat, melyek szintén széles választékban elérhetőek a kínálatban.  Az úgynevezett parapet klíma elhelyezkedhet az ablak alatt vagy a mennyezeten is, ez kitűnő választás a tetőterek vagy speciális kialakítással bíró helyiségek hűtésére, fűtésére. A nagy légtérrel rendelkező irodák vagy üzletek esetében a mennyezeti kazettás klíma lehet az ideális választás, hiszen ez nagy teljesítménnyel áll rendelkezésre.

 

Az oldalfali klíma sokféle külsővel és funkcióval beszerezhető, ezért igen elterjedt megoldásnak számít. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a klíma iránt érdeklődők nagy százalékának kielégíthetőek igényei ezzel a típussal. A fix klímákon túl mobil klíma is megtalálható a kínálatban, mely kifejezetten hasznos lehet akkor, ha más és más helyiségekben szeretnénk azt használni. Beüzemeléséhez nem szükséges szakember közreműködése, és bátran magunkkal vihetjük a hétvégi házba, nyaralóba, vagy akár a garázsban is fűthetünk, hűthetünk segítségével.

A különféle klímamárkák között egyébként a nyújtott alap és kényelmi funkciók tekintetében is nagy eltérések mutatkozhatnak. Az időzítőn és az éjszakai üzemmódon kívül a fagymentesítő funkció, a meleg indítás, vagy éppen a levegő tisztítása is olyan funkciók, amelyek sokak számára fontosak a választásnál. Ez utóbbi segítségével a zárt terekben gyakran jelen levő szennyezőanyagok kiszűrhetőek, ezzel az egészséges belső mikroklíma érdekében téve.

Kevesen tudják, hogy a lakás levegőjében sokkal több egészséget károsító anyag van jelen, mint akár a forgalmas utcán. A megfelelő klíma segítségével kiszűrhetőek a kívülről beszűrődő pollenek, a baktériumok, vírusok, sőt, a gomba spórák is, amelyek sok ingatlanban jelentenek problémát a penészesedéssel összefüggésben.