Kategóriák
Szolgáltatás

A nyugdíjszámítás szabályai és módszere

A nyugdíjat igen bonyolult szabályok alapján állapítják meg. 1988 január 1 után szerzett keresetek alapján egy havi átlagkeresetet állapítanak meg. Előtte azonban megállapítják pontosan, hogy a nyugdíjat igénylő hány napos szolgálati idővel rendelkezik. A szolgálati időbe nem minden számít bele, de ezt hosszú lenne felsorolni, érdemes az ide vonatkozó törvényt átolvasni. Miután megvannak a ledolgozott napok és az évek következhet a nyugdíjskála alkalmazása. A nettósítás során elvégzik a járuléktalanítást, azaz a keresetből levonják az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékot majd az egészségbiztosítási és a munkaerőpiaci járulékot. Ezután elvégzik a nettósítás következő lépését, azaz a járuléktalanított keresetből levonják a személyi jövedelemadókat is. Adott naptári évre mindig adott valorizációs szorzót alkalmaznak, ezt szorozzák meg az adott naptári év bérezett napjaira kiszámított nettó keresettel. Mindig a nyugdíjbavonulás évét megelőző évhez igazítják az egyes évek kereseteit. Összegzik a kereseteket, majd kiszámítják az egyre napra eső keresetet, Ezt megszorozzák 365 nappal, így megkapják az egy éves átlagkeresetet.

Ha havi átlagkeresetet számolnak, akkor az éves átlagkeresetet osztják el 12-vel. A degresszió következik, azaz megnézik, hogy sávosan hova esik a kereset. jelenleg a 100% 372 000 Ft majd az ezt követő sáv a 372.001-421.000 Ft ez a 90% és így tovább. A kapott százalékos arányt fogják csak figyelembe venni a nyugdíj megállapításakor. Láthatjuk, hogy a nyugdíjszámítás igen bonyolult és még nagyon sok kiegészítést is tehetnénk.

Amennyiben valaki ennyire nem szeretne elmélyedni a nyugdíjszámítás rejtelmeiben, azoknak segíti a nyugdíjszámítást ez a weboldal is. A kalkulátor az életkor és a nettó bér alapján kiszámítja a bruttó bért. A kalkulátor ezután már ki tudja számolni az éves bruttó bért. A kalkulátor a KSH szerinti átlag béremelkedés alapján számol, így egészen az 1988 évig vissza tudja azt számítani. Ezután a valorizációt veszi alapul és megállapítja a nettó átlagkeresetet az egész életpályára vetítve. A kalkulátor 42 év munkaviszonyt vesz alapul, amely 23 éves korban kezdődött és csak 2 év az, amit kihagy a kalkulátor a számítás közben.