Kategóriák
Szolgáltatás

Tudta, hogy bokasérülés esetén is tud segíteni a gyógytorna?

Egyes gyógytorna gyakorlatok az ilyen sérüléseket is tudják kezelni. Műtét nélküli bokasérülések, műtött bokasérülések, nem sérüléses bokafájdalmaknál is hatásos lehet a gyógytorna. A húzódások, ficamok és rándulások után akut megoldásként segíthet a jegelés, de ha teljesen fel szeretnénk épülni akkor muszáj gyógytornát alkalmazni. A műtött bokasérüléseknél a felépülés időszakában jelenthet reményt a gyógytorna, amely abban segít, hogy a bokánk a lehető leghamarabb újra a régi legyen és bírja a terhelést. A nem sérüléses bokafájdalom esetén fontos, hogy az okokat feltárjuk és ne elnyomjuk a fájdalmat különféle fájdalomcsillapítókkal. A bokaízület az alsó lábszárunkat kapcsolja össze a lábfejünkkel. A stabilitásról a kétrétegű szalag gondoskodik, amely a csontokat összekapcsolja. Degeneratív elváltozás, baleseti trauma is állhat a fájdalom hátterében.

 

Ficam vagy sérülés általában egy rándulás következménye, amely egy hétköznapi sérülésnek számít. Edzés közben, de akár séta közben is bekövetkezhet a sérülés. A rándulás tulajdonképpen a szalag és a tok megnyúlása, de maga a szalag még nem szakadt el. A ficamnál már sokkal komolyabban megsérül az ízületi tok és a szalagok teljesen vagy akár részlegesen szakadhatnak. A bokasérülésekben segíthet a gyógytorna. A kezelések során fokozatosan nehezítve aktív gyakorlatokat végeznek a páciensek és funkcionális tréningen is részt vesznek. Tape vagy fascia terápiát is javasolnak a szakemberek.

 

Achille-in gyulladása talán már sokaknak volt. Ekkor szintén bokafájdalmat észlelünk, legtöbbször akkor következhet be a sérülés, ha bemelegítés nélkül látunk neki az edzésnek, Általában túlterheléskor következik be az ín gyulladása. A gyulladás csillapítása után lazító, valamint keringést fokozó tornagyakorlatokat lehet végezni, amely mellett célzott izomerősítő gyakorlatok végzését is javasolják a terapeuták. Artrózis és bokaízületi porckopás esetén a bokaízület is sérül. A mindennapi terhelésnek mindenkinek ki van téve a bokája, ezért itt a porckopás sokkal gyakoribb. A porcok elvékonyodnak és az ízületi tokban lévő kollagénrostok szakadozottá válnak. A porcok ettől kezdve már nem képesek ellátni feladatukat. A csontvégek innentől kezdve egymáson csúsznak, amely igen nagy fájdalommal jár. A gyógytorna során a mozgásbeszűkülést javítják és a mozgástartományt maximalizálják. Lazító és átmozgató gyakorlatokkal fokozzák a porckopás körüli rész vérellátását.