Miért tapasztalható akár fogfájás, akár ínygyulladás?

A fogfájás és az ínygyulladás két gyakori fogászati probléma, amely sokakat érint világszerte, így Veszprémben is. Mindkét állapot kellemetlen tüneteket okozhat, és ha nem kezelik megfelelően, súlyosabb fogászati problémákhoz vezethetnek.

Fogfájás okai

A fogfájás számos okból adódhat. A leggyakoribb okok közé tartozik a fogszuvasodás, a fogínygyulladás, a foggyökér gyulladása (gyökérkezelésre lehet szükség), a fogzománc sérülése, vagy akár a bölcsességfogok kibújása. A fogfájás lehet akut vagy krónikus, mindkét esetben veszprémi rendelőnkben mielőbb kezelik szakembereink a problémát.

Ínygyulladás okai

Az ínygyulladás (gingivitis) általában a fogakat körülvevő ínygyulladását jelenti, melyet veszprémi fogorvosaink nagy szakértelemmel kezelnek. Az ínygyulladás fő okai között szerepel a rossz szájhigiénia, a lepedékképződés a fogak felszínén, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás és a hormonális változások. Az ínygyulladás leggyakoribb tünetei közé tartozik az íny duzzanata, pirossága, vérzése és fájdalma.

Fogfájás és ínygyulladás kapcsolata

A fogfájás és az ínygyulladás között szoros összefüggés van. Ha az ínygyulladás nem kezelik időben, az előrehaladott állapotban befolyásolhatja a fogak állapotát is. Az ínygyulladás következtében kialakuló lepedék és fogkő lerakódás a fogíny alá is bejuthat, és a fogak gyökerének gyulladásához vezethet, ami fogfájást okozhat.

Vélemény, hozzászólás?