Breaking News

Ablaktisztítás

Ablaktisztítás könnyen: így spórolhat magának időt

Az ablaktisztítás rendszerint nem tartozik a leginkább kedvelt háztartási munkák közé. Ennek ellenére mégis szükséges időnként megcsinálni, ellenkező esetben igencsak igénytelen hatást kelthetnek a nyílászárók. Legalább évente kétszer érdemes időt szánni erre a feladatra, de ha forgalmas utak mentén él, vagy egyszerűen koszosnak látja a felületet, akkor többször is célszerű odafigyelni a témára.

 

A tisztítás gyakorisága mellett a felhasznált ablaktisztító folyadék jellege sem elhanyagolható. Az ablak típusán is múlik, hogy mennyire egyszerű azt letisztítani (forrás: VEKA). Amennyiben nagyon koszos az ablak, akkor kezdésnek távolítsuk el a felgyülemlett szennyeződést egy meleg vízbe mártott szivaccsal. Amint átláthatóbb a helyzet, jöhet a szórófejes ablakpucoló, melyből igen széles választékkal találkozhatunk a boltok polcain. A szórófejes kivitel lényeges, hiszen ezzel oszlatható el a legkönnyebben az anyag a felületen. Végül tiszta ronggyal, vagy még inkább praktikusan konyhai papírtörlő kendővel töröljük fényesre és szárazra az ablakot. Ne feledkezzünk meg az ablakpárkányról és a keretekről sem.

 

Az időtálló minőségű nyílászárók is pucolásra szorulnak időnként, ám éppen prémium kivitelüknél fogva a használat nem nyomja rá bélyegét azok állapotára. Persze nem pusztán a megjelenés és az egyszerű tisztíthatóság a lényeg, hiszen ezeknél sokkal többet elvárunk egy ablaktól. Kiemelt szerepe van a betörésvédelemben. A tapasztalatok szerint az ablakok és az ajtók az elsőszámú célpontjai az illetéktelen behatolóknak. A megfelelő kivitelű nyílászáró igencsak megnehezítheti dolgukat, ez pedig az otthon biztonsága érdekében korántsem elhanyagolható.

Természetesen az ablakoktól optimális hő-és hangszigetelést is szeretnénk kapni, s e területeken mutatkozik meg leginkább az, hogy milyen minőségre esett választásunk. A fűtési és hűtési költségeken alapvetően meglátszik a nyílászáró csere, de a homlokzati szigetelés kérdése mellett sem mehetünk el.

 

A lakásfelújítás során gyakran választott nyílászárócsere hosszú távon biztosan megtérül. Nyáron a meleg kint, télen pedig bent marad hatására, de a penésznek is búcsút mondhatunk. A választáskor a színeken túl a megbízható minőségre is célszerű tehát hangsúlyt helyezni, s ezért napjainkban már a korrekt árakat sem kell feláldozni.