Breaking News

Fűtés Klímával

A növekvő energiaárak miatt sokan keresünk új megoldásokat, hogy biztosítsuk az otthon melegét, mégse fizessünk súlyos ezreket. Sok tévképzet él a klímával való fűtéssel kapcsolatban. Ezt szeretnénk most eloszlatni. A fűtés klímával jelentős összegeket takaríthat meg háztartásunk számára.

A régi klímák csak elvétve voltak alkalmasak az igazi fűtés funkcióra és általában hatalmas villanyszámla lett az eredmény. Nem csoda hát, hogy sokunkban a klímával való fűtés gondolata nem kelt túl jó érzéseket.

Pedig az új típusú, hőszivattyús klímák már sokkal költség és energiahatékonyabban működnek. Ez a hőszivattyúnak köszönhető. A hőszivattyú működési elve, hogy az épületnek a belső helyiségeibe, ahol meleget szeretnénk előállítani, ott az elektromos energiával a kültéri hőenergiát szivattyúzzák be a beltérbe (a beltéri egység segítségével).

A klímával való fűtést ne keverjük össze egy hősugárzóval vagy olajradiátorral való fűtéssel. Ezek az eszközök a felvett áramot teljes egészében a hőenergia előállítására használják. A hőszivattyús klímák a felvett energiát a külső hőenergia épületbe történő bevitelére használják. Így háromszor-ötször hatékonyabb egy hősugárzónál. Ebből már látható, hogy a fűtés klímával nem is jelenthet olyan rossz megoldást.

Amennyiben új házat építünk, egy egész ingatlanra kiterjedő fűtésre és hűtésre alkalmas klíma rendszert építhetünk ki. Ezzel egy megbízható klímát és takarékos megoldást is kaphatunk. Amennyiben már egy kiépített fűtési rendszerű ingatlanról van szó, a fűtés klímával itt is remekül alkalmazható.

Ezt a megoldást nevezik temperáló fűtésnek. Ebben az esetben a klímát csak bizonyos helységek fűtűére használjuk, összhangban a már meglévő fűtési lehetőségekkel. A lassan lehűlő, őszi időben bizony jól tud jönni, ha a klímát beüzemelve meleget varázsolunk a nappaliba. Kisebb lakások esetén a helységeket összenyitva akár az egész lakás hőmérsékletét emelhetjük.

Bár sokan tartanak a fűtéstől klímával, azonban reményeink szerint a felsorolt érvek és indokok mindenki kétségeit eloszlatták. Amennyiben több információt keres a témában, olvassa el kapcsolódó cikkeinket!