Breaking News

Melyek a legjobb családi játékok?

A tuti választás egy közös játékra a bőség zavarában

Vannak olyan weboldalak (mint például a gemklub.hu), ahol megnézheti, hogy jelenleg melyek a legkedveltebb társasjátékok családok körében.

Ritka az olyan praktikus dolog, mint egy társasjátékozás: egy helyen a család, és mindenki élvezi – de vajon mindenki élvezi? Nem könnyű olyan játékot találni, amely egyaránt tetszik kistestvérnek és nagytestvérnek, szülőnek és gyereknek.  Pedig a társasjátékok nagy reneszánsza már tart pár évtizede, így születtek már klasszikusok, sőt, az újdonság-dömpingből szinte azonnal kiemelkednek a jövő klasszikusai is. Hogy melyek ezek?

Itt van elsőnek rögtön a Dobble. Egyszerűnek tűnik, pláne, ha úgy jellemezzük: a párkeresős kártyajáték. Nem memória, nem is taktika, „csak” észre kell venni, a 8 rajzból melyik szerepel két kártyán. A Dobble nem véletlenül keresett: nincs benne profi játékos, és nem köthető korosztályhoz, ki sikeres benne.

A 8 éves kortól ajánlott Dixit az asszociációs játékok királya. Kedves és látványos képekről kell mesét mondanunk (vagy csak egy könyvcímmel, filmcímmel utalni rá), míg a többi játékosnak az utaláshoz legközelebb álló kártyáját kell kiválasztani, hogy a többieket összezavarja…

Kicsit nagyobbaknak való a Concept, amelyben töménytelen feladványkártyán kell egy-egy kifejezést kiválasztanunk, és azt a többieknek elmagyaráznunk. Persze nem szavakkal: a táblán található rengeteg színes ikonon kell színes kockákkal és jelölőkkel utat mutatnunk… Mint egy vizuális barkóba.

A Timeline-sorozat egy változatos műveltségi játék, azaz tippelős – hiszen pontos válaszokat nem kell tudnunk benne! A kezünkben lévő kártyáktól ugyanis csak úgy szabadulhatunk meg, ha megsaccoljuk, az asztal közepén időegyenest képező kártyák között hol van az egyiknek helye.

Kezdő gondolkodóknak

Ha a családtagok szeretik az olyan játékokat, amiben fel lehet építeni valamit (és ne a dán építőkockákra gondoljunk), akkor be érdemes lépni a stratégiai játékok világába. A csúnya szó senkit ne riasszon vissza – a családi játékok igen szép köntösbe, történetbe csomagolva várnak mindenkit!

A Kingdomino például egy negyedórás játék, amelyben a dominó szabályai szerint építhet fel mindenki magának egy kis királyságot, és egyrészt ügyesen kell tervezni, másrészt okosan dönteni: minél értékesebb dominót választunk, annál később dönthetünk a következő fordulóban!

A Takenoko-ban viszont közösen építünk egy japánkertet, ahol az ajándék panda kedvére válogathat a friss bambuszhajtások között ebédre. A cuki küllem ne tévesszen meg senkit: okos döntéseket kell hoznunk, mikor építünk kertet, mikor növesztünk bambuszt a kertésszel, és mire használjuk fel az időjárás ajándékait.

Egy kicsit hosszabb lélegzetvételű, de magával ragadó a Ticket to Ride: Európa, amelyben vasútvonalakkal kell összekössünk „menetjegyek” szerinti városokat. Ahogy telik a térkép, fokozódik a verseny, és a színes kártyákat gyűjtögetve markoljuk kis műanyag vagonjainkat, miközben azon morfondírozunk, melyik szakaszt építsük meg következőként.

Kisebb a lépték az Azul-ban: itt csempefalat kell építenünk a portugál király számára. Méghozzá minél összefüggőbbet, annál több pontot kapunk fizetségképpen. Csakhogy a többiek is ugyanazon csempe-manufaktúrák készletéből válogatnak, így előfordulhat, hogy nem a megfelelő színű vagy mennyiségű csempéhez jutunk – hacsak nem válogatunk okosan!

Ha össze kéne foglaljuk tehát, hogy mi jellemzi a modern családi játékok klasszikusait: a színes, magával ragadó külső és az izgalmas döntések, amelyek elvarázsolják az egész családot, hogy észre sem vesszük, hogy röpül az idő.