Breaking News

Milyen mosogatógépet vegyek? Döntési szempontok és összehasonlítás

Melyik az a házimunka, amelyet a legkevésbé kedvel? Ha sorra vennénk a mindennapokban felmerülő feladatokat, akkor a mosogatás minden valószínűség szerint vezetné a népszerűtlenségi listát. Már egy kétszemélyes háztartás esetében is tetemes mennyiségű mosatlannal kell számolni, s ez csak növekszik akkor, ha gyermekek vannak a családban. Még ha nem is főzünk minden nap, a tányérok, poharak és bögrék akkor is koszolódnak, korántsem mindegy tehát, hogy milyen megoldást választunk a feladat elvégzésére.

Akár online is kiváló mosogatógépek közül választhat, ám néhány szempontot mindenképpen érdemes szem előtt tartani a vásárlás előtt. A mosogatógép mérete kapcsán gondoljuk át, hány fő van a háztartásban, szoktunk-e vendégeket hívni, és mennyi konyhai eszközzel rendelkezünk. Nem elhanyagolható az sem, milyen gyakran főzünk. A készülékeket általában terítékek száma szerint szokták kategorizálni a gyártók.

A másik azonnal felmerülő kérdés az elhelyezés módja. A beépített konyhák napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek, és akár a helyiség kialakításakor azonnal dönthetünk a praktikusan elhelyezhető készülék mellett. Természetesen akkor is sokféle mosogatógép márka és típus áll rendelkezésünkre, ha a szabadon álló készülékek előnyeit használnánk ki. Ezt a fajtát tulajdonképpen bárhol elhelyezhetjük, ahol biztosított a vízellátás és a lefolyó.

A működéssel járó zajszintet a gyártók igyekeznek minimalizálni, s e tekintetben nincs is nagy különbség az egyes márkák között. Az energiafogyasztás kapcsán törekedjünk a takarékosságra, pont úgy, mint a vízfelhasználás terén. Ez utóbbi tartomány általában 11 és 18 liter között mozog, de ha az olcsóbb modell mellett döntenénk, akkor sem kell körülbelül 25 liternél többel számolni.

A többféle hőfokot és időtartamot alkalmazó programok mellett extra kiegészítő funkciók és programok is rendelkezésre szoktak állni. Napjaink korszerű berendezései nem csak azt ismerik fel, hogy mennyi szennyezett edény van bepakolva, hanem ennek megfelelően választja ki saját magának a programot. A baktériumok eltávolítása mellett a halasztott program, az éjszakai mosás, vagy a többzónás mosogatás kiválasztása is a kényelmet szolgálják. Ha sikerült megtalálni az ideális típust, akkor a használat során mindenképpen figyeljünk a vízkő eltávolítására és arra, hogy kizárólag darabos ételmaradékoktól mentes tányérok kerüljenek be a készülékbe.