Hogyan lesz kockahasam? Tippek kezdőknek

Még azok számára is, akik rendszeresen sportolnak, sokszor egyfajta elérhetetlen magasság a kockahas. Sokan elbizonytalanodnak, hiszen úgy tűnhet, tényleg egy nehezen elérhető álomról van szó, azonban kellő következetességgel és szigorral szinte bárki képes arra, hogy kockahasat faragjon magának. Ebben a cikkben azt járjuk körbe, hogy hogyan kezdhetünk hozzá a kockahas építéséhez, és milyen szokásokat kell kialakítanunk ahhoz, hogy sikerrel járjunk.

Hogyan érdemes belefogni a kockahas építésébe kezdőként?

Ha valamire mérget vehetünk, akkor az az, hogy a kockahas építése nem egyik napról a másikra történik. Kitartást, elkötelezettséget és következetességet igényel. Ahhoz, hogy belevágj a kockahas építésébe, el kell kezdened kialakítani néhány új szokást a hétköznapjaidban. Például, ha eddig nem szenteltél túl nagy figyelmet az étkezésre, és az összes napi mozgásod kimerült nagyjából ezer lépésben, akkor itt az ideje újragondolni a dolgokat. Mostantól oda kell figyelned az egészséges étkezésre és rendszeres testmozgásra.

Kinek lehet kockahasa?

Elméletileg bárkinek, hiszen az anatómiánk úgy épül fel, hogy hasizmaink „négyzetrácsos”alakban rendeződnek el. Az oka annak, hogy ezek a kockák nem látszódnak, a hason lévő zsír – ebből kinek több, kinek kevesebb van. A kockahas építése szinte mindenki számára elérhető cél, de fontos megérteni, hogy mindenki testalkata különböző, és ez befolyásolhatja a folyamat sebességét.

Mindenki képes javítani az izomtónuson és a hasizmok kidolgozottságán. Van néhány olyan gyakorlat, amivel kiemelten sokat tehetünk a tónusok mielőbbi megjelenéséért: haspréseket, planket, lábemeléseket és oldalsó planketeket érdemes beiktatni a tréningprogramba! A gyakorlatokat heti három-öt alkalommal ajánlott végezni az abszolút eredményesség elérése érdekében. Az Intenset weboldalán található kockahas program kezdők számára is remek edzéstervet tud nyújtani.

Elegendő az edzés a kockahashoz? Sajnos nem!

Az étkezési szokásaidat is felül kell vizsgálnod, ha minden vágyad a kockahas. A kiegyensúlyozott étrend és az alacsony testzsírszázalék elengedhetetlen ahhoz, hogy a hasizmok láthatóvá váljanak. Az egészséges étrendben magas fehérjetartalmú ételeket, friss zöldségeket és gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat és egészséges zsírokat kell fogyasztani, ráadásul ezekből is csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges az eredményes edzésprogramhoz. Az édességek, a feldolgozott élelmiszerek és az alkohol mérséklése – illetve teljes kiiktatása – is segít a céljaid elérésében.

Milyen nehézségekkel kell megküzdened, hogy kockahasat építs?

A kockahas építése nem könnyű feladat. Rengeteg kitartást és elhivatottságot igényel! Az életmódváltás és az edzések mellett számos nehézséggel kell szembenézned: les olyan, hogy édesség után sóvárogsz, vagy minden erőddel azzal küzdesz majd, hogy ne egyél junkfoodot. Sokszor az edzések beiktatása is problémát okozhat, de akár egy nyaralás is keresztbe húzhatja az alaposan megalkotott tervedet. Az viszont kellő motiváció lehet, hogy a kockahas nem csak esztétikailag vonzó, de valóban erős hasizmokkal jár, ez pedig segíti a testtartás javítását és a hátfájás megelőzését is.

A cél elérése rendszeres edzést, egészséges étkezést és kitartást igényel. De a kitartás meghozza a megérdemelt jutalmat és önbizalmat! Ne feledkezz meg róla, hogy a legfontosabb az egészséged, így mindig hallgass tested jelzéseire, és tartsd szem előtt az egyensúlyt a testmozgás és a táplálkozás terén!

Vélemény, hozzászólás?