napelemes rendszer

3 tényező, ami befolyásolhatja a napelemes rendszer megtérülését

Egyre több napelemes rendszer kerül telepítésre, hiszen a családok így próbálják meg csökkenteni a havi rezsidíjakat, a fűtési és hűtési költségeket. A napenergiát előállító eszköznek köszönhetően ingyen lesz az áram, de sok esetben a vízmelegítés, a fűtés, valamint a hűtés. Ezzel kapcsolatban azonban nagyon nem mindegy, hogy a rendszer hogyan kerül telepítésre, hiszen több tényező befolyásolja annak megtérülését.

 

Ebben a cikkben három olyan dolgot árulunk el, ami nagy hatással lehet arra, hogy a beruházás mennyi idő alatt hozza vissza az árát.

A napelemes rendszer megtérülésével kapcsolatos információk

A napelemek általában a ház tetőszerkezetére, néhány esetben a földre kerül telepítésre. Nem mindegy azonban, hogy milyen irányban történik mindez, de az is lényeges szempont, hogy mennyi energiát használunk havi szinten. A rendszer mérete meghatározza, hogy milyen mennyiségű energiát tud termelni, de egy nagyobb változat többe is kerül. Erre külön is kitér az ST Solar napelem telepítő cég, ahol azt is megtudhatjuk, hogy mennyibe kerülnének a munkálatok.

1.   Telepítési hely

Az időjárás, a napsugárzás mennyisége, valamint a földrajzi elhelyezkedés nagy hatással lehet a napelemes rendszer hatékonyságára, ezzel együtt a megtérülésére. Egy megfelelő paraméterekkel és elhelyezkedéssel rendelkező rendszer megfelelő mennyiségű áramot tud előállítani, ezáltal nem kell többé rezsit fizetnünk. Naposabb területeken a napelem azonban több energiát képes megtermelni, ami gyorsabb megtérülést eredményez.

 

Figyelembe kell venni továbbá az árnyékolókat, a magasabb épületeket, fákat, amik szintén jelentősen csökkenthetik a napsugárzás mennyiségét, így negatív hatással lehet a megtérülési időre. Emellett nem mindegy az sem, hogy milyen éghajlaton élünk, hiszen az évszakok járása, az időjárás szintén befolyásolja a hatékonyságot. Télen kevesebb a napsütés, több a felhő, így ebben az időszakban csökkenhet a panelek teljesítménye. Egy enyhe éghajlaton a rendszer hosszabb ideig képes tökéletesen működni.

2.   A rendszer mérete

A napelem nagysága meghatározza, hogy az milyen mennyiségű energiát képes megtermelni. A nagyobb rendszer egyértelműen több energiát tud termelni, azonban ez nagyobb beruházást is jelent. Fontos tehát megtalálni az optimális méretet, hogy ki tudjuk elégíteni az energia szükségleteinket. Amennyiben a panelek megfelelő mennyiségű energiát termelnek, akkor csökkenthetjük, esetleg teljes mértékben kiiktathatjuk az áramszámlát.

 

A napelemes rendszer kivitelezésének költségei általában az installált teljesítményt nagyságával arányosak. Ha tehát a nagyobb rendszer többe kerül, akkor nagyobb termelésre képes, de így sem tolja ki a megtérülési időt. Fontos azonban megtalálni a megfelelő egyensúlyt a méret és a költségek között.

 

A nagyságra azonban hatással lehet az energiafelhasználásunk, valamit az önkitermelési céljaink. Előfordulhat, hogy többet akarunk termelni, például elektromos autó töltéséhez, akkor bizony szükség lesz egy nagyobb beruházásra. Ne felejtsük el, hogy az igényeink mindig változnak, egyre több elektromos eszközünk lesz, ami miatt egy bizonyos méretű rendszer már nem biztos, hogy ki tudja szolgálni az igényeinket.

3.   A rendszer telepítési költségei

Hiába hatékony a napelem, ha annak beruházási költségei nagyon magasak voltak. A telepítésbe beletartozik a napelem, az inverter, illetve az egyéb tartozékok. Amennyiben sikerül ezeket alacsonyan tartani, az segíthet a gyorsabb megtérülés elérésében. Ehhez a legjobb megoldás, ha több helyről is árajánlatot kérünk, hiszen szinte minden telepítéssel foglalkozó cég más-más díjakat számol fel.

 

Emellett bár a napelemes panelekkel nem kell túl sokat foglalkozni, karbantartásra itt is szükség lesz. Ezek költségei, valamint a rendszer meghibásodásai befolyásolhatják a megtérülést. Éppen ezért nem mindegy, hogy megbízható vállalatot választunk-e vagy sem.

 

Végül, de nem utolsó sorban, sok országban, így hazánkban is rendszeresen elérhetőek pályázatok és támogatások, amiket mindenkinek érdemes lenne kihasználnia. Ezek ugyanis segíthetnek a költségek csökkentésében, illetve a megtérülés felgyorsításában.

Vélemény, hozzászólás?