Tudta, hogy az alkoholizmus testi következményei sokáig rejtve maradhatnak?

Arra a kérdésre, hogy ki az alkoholista, mindenkinek a fejében más-más elképzelés él. Léteznek olyanok, akik szerencsésnek mondhatják magukat, és esetleg csak filmekből, könyvekből, mások sztorijaiból sejthetik, hogy kiket is rejt ez az elnevezés.

Akik kevésbé szerencsések, azok sajnálatos módon elmondhatják, hogy testközelből volt alkalmuk megtapasztalni, hogy pontosan kik is az alkoholisták.

Mert az alkoholizmus útját tönkrement családok, kerékbe tört sorsok, fájdalmas múltat maguk után hordozó gyerekek, nők és férfiak szenvedik.

Mert az alkoholizmus mindenhol és mindenkinek károkat okoz. Annak is, aki benne van, és a vele kapcsolatban állóknak is.

Ha valaki az alkoholizmust, egy alkoholistát, mint megfigyelő, kellő távolságról szemlél, akkor talán már csak az utolsó fázisban realizálja, hogy valójában egy szenvedélybeteget lát, ugyanis az alkoholizmus testi következményei nagyon sokáig szinte láthatatlanok.

Ez azért van, mert a köznyelv szerint az, aki bírja az italt, az úgy jut el arra bizonyos szintre, hogy rendületlenül és rendszeresen iszik. Ennek a rendszeres ivásnak pedig az a következménye, hogy megnő az alkohollal szembeni toleranciaszintje. Például a szinten tartók, vagyis az alkoholbetegek első típusába tartozók akár három ezrelékes véralkohol szinttel is remekül vezetnek autót, míg mások ilyen alkohol szintnél már alkoholmérgezést kapnának.

 

Sokan az alkoholizmus testi következményeinek hallatán automatikusan elsőként a májkárosodásra gondolnak, hisz logikusan átgondolva, hol máshol jelentkezhetnének az alkohol szervezetet károsító tünetei, ha nem a méregtelenítő szervünknél. Épp ezért nagyon furcsa, hogy vannak esetek, amikor májkárosodás egy masszív alkoholistánál sem érhető nyomon.

Ellenben alkoholbetegségre utalhat az ingadozó vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a felszívódási problémák és nagyon sok esetben a cukorbetegség. Általában ezek a problémák már több éve tartó italozás következményei.

 

Mivel az alkoholizmus egy progresszív betegség, az idő előrehaladtával egyre kellemetlenebb testi következményeket is tapasztalhatunk.

A végső fázisban az alkoholbetegeknek muszáj négy, illetőleg hat óránként inniuk ahhoz, hogy az alkoholelvonástól ne szenvedjenek.

Ennél a fokánál az alkoholizmusnak már csak néhány éve van hátra az életéből a betegnek. Hozzátartozóként és családtagként is sokat tehetünk azért, hogy ne következzen be ez a fázis.

 

A Felépülők Családi Felépülési Ház egy olyan addiktológiai központ, melyet szinte bármikor hívhatunk, bármikor felvehetjük velük a kapcsolatot. Weboldalukon, a felepulok.hu-n megtalálhatjuk elérhetőségeiket, melyeken készséggel állnak rendelkezésre hozzátartozók bejelentésére, segítségkérése esetén is.

Szakembereik az USA-ban már hosszú évtizedek óta működő módszerrel, a Minnesota-modellen alapuló programjukkal eredményesen és professzionálisan tudnak segíteni az alkoholbetegeknek.

Ezzel a modellel 4-6 fős csoportokban, 28 napos bentlakásos rendszerrel komplex rehabilitációs kezelés nyújtanak ügyfeleiknek.

Hazánkban egyedülálló módon a kezeléseket olyan szakemberek végzik, akik anno maguk is érintettek voltak az alkoholbetegségben.

Az Addiktológiai Központ a programot követően még két évig tartja a kapcsolatot pacienseivel. A két évig tartó utógondozásban is érintettek esetében a terápia 90 százalék feletti hatékonyságot mutat.

Vélemény, hozzászólás?